BLOG8 mei 2018: Integreren van Mindfulness – hoe doe je dat?

App’s, boeken, video’s, etc zijn leuk, alleen hoe integreer je de Mindfulness principes duurzaam en effectief? Heel simpel: ga een 8 weekse training aan, en loop met een trainer stap voor stap het programma door.
Veel mensen ervaren deze zogenaamde ‘stok achter de deur’ als positief en motiverend. Bovendien, vooral bij een groepstraining, merk je hoeveel erkenning er is bij de andere deelnemers, en tegelijkertijd hoe jouw eigen unieke situatie vraagt naar passende acties en strategieën. Via je eigen ervaringen opdoen door regelmatig er mee bezig te zijn, de handreiking van het werkmateriaal en trainer, het delen van de oefeningen en inzichten in een groep, krijgt het integreren van Mindfulness pas echt een goede kans.
Ik ben zelf in 1997 begonnen met meditatie, omdat ik enorm geïnspireerd raakte door een aantal boeken. Destijds was ik ook begonnen met de Japanse martiale kunst Aikido; hierbij helpt meditatie als een ‘bodem’ om met stress en conflict, zowel intra- als inter-persoonlijk. De combinatie sprak en spreekt mij nog steeds heel erg aan.
Carolina van Haperen in Naarden Vanaf het moment van kennismaking met meditatie heb ik allerlei vormen verkend, ging naar diverse retraites, teachers, las diverse boeken, etc. Wat ik alleen miste in veel stromingen was de toepasbaarheid in het dagelijks leven, en het inzicht in welke soorten meditaties wat willen bewerkstelligen.
Het werk van Ken Wilber heeft mij in 2005 me op weg geholpen om wat overzicht te krijgen. En toen ik het pad van Mindfulness op ging, startend in 2007, begonnen heel veel puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Gedurende die tijd was ik ook al begonnen aan de opleiding Psychosociale Therapie bij de SPSO en daarna diverse andere bij- en nascholingen, met een extra specialisatie in Acceptance & Commitment Therapy (ACT).
Integral Aikido CarolinaIk heb door de jaren heen gemerkt dat ik in mijn trajecten en behandelingen graag verbindingen aanbreng met diverse methodieken en zienswijzen, terwijl ik ook graag helder houd wat dat specifieke stuk is dat linkt aan een interventie of oefening. Bovendien heb ik de Mindfulness, ACT, Aikido en meditatie omarmt in mijn leven als waardevolle richtingaanwijzers. Als ik hier in iets kan doorgeven wat anderen helpt dan ben ik meer dan dankbaar voor deze kans.

 


2 mei 2018: MINDFULNESS MASCOTTES

Laat ik de eerste Blog-post licht beginnen met een leuk berichtje. Het gaat over de mascottes van de Mindfulness4Kids lessen.
Sinds 2014 mag ik op een basisschool in Amsterdam Mindfulness aanbieden als tussenschoolse activiteit. In het begin werkte ik met de kinderen van de bovenbouw en onderbouw. De afgelopen twee jaar heb ik de onderbouw en de kleuters.
Mindfulness meng ik heel graag in spelletjes, verhalen en simpele en korte oefeningen. Het moet juist leuk zijn om te doen, want dan stimuleer je nog meer de nieuwsgierigheid en leergierigheid van het kind. Ik merk ook regelmatig dat de kinderen graag hun eigen verhaal willen delen over een onderwerp; en dan is welgemeende en open aandacht voor ze heel belangrijk. Gezien en gehoord worden geeft onderling respect, begrip, empathie, compassie en zelfs nieuwe of sterkere vriendschappen.

Nu gebruik ik graag allerlei tools om de verbinding te leggen met de Mindfulness thema’s. Een daar van zijn de Mascottes. Eerst had ik een uit hout gesneden kat, ooit gevonden in de tijd dat ik in Zwitserland verbleef. Ik heb hem destijds Mickey genoemd, later ‘Shodan Mickey‘ toen ik hem een zwarte band omdeed (Shodan is het Japanse woord voor eerste graads zwarte band). Mickey ging mee zowel naar de AikiKids lessen, die ik aan het begin van de Tussenschoolse activiteiten gaf, als nog steeds naar de Mindfulness4Kids lessen. Sinds kort is er een tweede Mascotte bijgekomen. Tijdens een les met de kleuters heb ik alle kids gevraagd een naam te bedenken, en één ervan sprong er meteen uit: Tip. Lekker kort en sprekend. Voortaan heet de kikker ‘Tip de Chillkikker‘. Een leuk duo met hun eigen karakters!

Wil je meer weten over de Mindfulnes4Kids lessen, ga dan naar mijn speciale webpagina.
En op Facebook heb ik een speciale website met diverse aansluitende inspiraties.